Nově můžete zaplatit až po dodání služby a jen v případě spokojenosti!

Dělená strava jídelníček

Chcete zhubnout nebo zlepšit svůj zdravotní stav, ale klasické redukční nebo fitness jídelníčky vám nevyhovují? Nechte si sestavit jídelníček na míru našimi odborníky na Stovkomatu a vyzkoušejte fenomén dělené stravy.

Dělená strava jídelníček

Dělená strava je velmi známá forma diety, kterou propagují i některé známé osobnosti (například česká herečka Lenka Kořínková nebo bývalý český kulturista Vít Chaloupka). Avšak ne každý ví, co všechno tento stravovací styl obnáší. Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc - zásady dělené stravy, historii a mnohem víc.



Co je to dělená strava?


Základní pravidlo, ze kterého dělená strava vychází, říká, že bílkoviny a sacharidy by se měly konzumovat zvlášť. To proto, že bílkovinám (maso, ryby, mléčné výrobky) svědčí kyselé prostředí trávicího ústrojí, naproti tomu sacharidům (rýže, brambory, obiloviny) zásadité. Pokud by v jednom jídle byly sacharidy a bílkoviny dohromady, docházelo by neutralizaci žaludečních šťáv, což by vedlo ke nedostatečnému rozkladu živin, a tedy špatnému trávení.

Narušený travicí proces ve svém důsledku znamená, že se v těle hromadí toxické zbytky. Ty náš organismus není schopen zpracovat, a tak si je ukládá, z čehož vzniká nadváha, nebo dokonce obezita.



Historie dělené stravy


Vznik dělené stravy lze vystopovat do 20. let 20. století. V této době lékař William Howard Hay přišel s rozdělením potravin do tří skupin - kyselé, zásadité a neutrální. Hay vymyslel tuto dietu především pro sebe, neboť sám měl kvůli nadváze vleklé zdravotní problémy (vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami).

Ačkoliv se tato dieta stala velmi populární, a ze Spojených států se dostala i do Evropy, mnoho odborníků před ní varovalo. Podle nich byla dělená strava založena na špatném pochopení metabolismu a doktor Hay jejím prostřednictvím šířil nepravdy.



Pro koho je vhodná?


Dělená strava je dieta jako každá jiná, a tak by člověk měl být opatrný, neboť špatným dodržováním principů dělené stravy by si mohl uškodit.

Jde o styl stravování, jenž by se měl držet dlouhodobě, aby se výsledky dostavily. Dělená strava patří mezi diety, u kterých je velká šance, že se vám váhový úbytek zpět nevrátí. Zároveň se díky ní můžete naučit něco nového o stravování a životním stylu. Je tak vhodná pro lidi trpělivé, kteří se nesnaží během pár měsíců zhubnout do plavek.

Zároveň může dělená strava prospět lidem, kteří mají problémy se zažíváním a trávením. Je vědecky prokázáno, že má blahodárný vliv na trávení a zbytečně jej nezatěžuje.



Výhody a nevýhody dělené stravy


Tak jako vše ostatní, i dělená strava má své výhody i nevýhody.

Mezi hlavní klady patří především to, že se člověk naučí přemýšlet nad jednotlivými potravinami. Pořád ještě pro některé lidi je jídlo zlo a nepřítel, díky čemuž si vybudují špatné stravovací návyky, což se projeví i na zhoršeném zdravotním stavu. Dělená strava toto všechno odbourává, neboť v jídelníčku máte všechny pro tělo důležité vitamíny a minerály.

Při dodržování dělené stravy prakticky netrpíte hlady, protože pravidelně dodáváte tělu energii. Zároveň jídelníčky dělené stravy obsahují dostatečné množství zeleniny, takže pocit sytosti vás jen tak neopustí.

Pro spoustu lidí může být negativem to, že než člověk s dělenou stravou zhubne, potrvá to delší dobu. Když se blíží léto a dovolené u moře, není dělená strava to pravé. Nicméně rychlé hubnutí není pro tělo zdravé, a tak jako při každé změně, i u změny životního stylu to chce hodně trpělivosti a psychické vytrvalosti, než se dostaví žádoucí výsledky. Trpělivost budete potřebovat i při přípravě pokrmů, neboť dodržování stravování podle jídelníčku dělené stravy může být časově náročné.